Home » Onze Schutterij » Narretjes

De Nar

 

Voor de middeleeuwen bestonden reeds narren die aan het hof de vorsten met hun grappen en grollen moesten vermaken, na de middeleeuwen ontwikkelden de narren zich tot een beroep, het stelde zware eisen aan de vindingrijkheid en het incasseringsvermogen in het bedenken van grappen, zo veranderde het beroep van nar in een actief en creatief personage, zij vormden samen een gezelschap en er waren geen volksfeesten meer denkbaar zonder de aanwezigheid van de narren,  dit was in die tijd gezien al een  aanloop naar de huidige vermakelijke toneelgezelschappen. Het woord nar komt van het franse woord “narire “hetgeen betekent een gek gezicht trekken. De nar neemt een loopje met de alledaagse serieuze werkelijkheid en houdt ons een lachspiegel voor. De nar gaat gekleed in een speciaal op maat gemaakt pak, voorzien van bellen, de zogenaamde narrenbellen. Soms draagt hij een staf bij zich, voorzien van bellen en aan het bovenste eind een beeltenis van een narrengezichtje, dit is weer versierd  met linten. 

 

De Narretjes

 

Door de loop der jaren kent onze schutterij vele jeugdige narretjes, deze kinderen fleuren de optocht op met hun bont gekleurde narrenpakjes, van verre hoor je deze kinderen aankomen met hun rinkelende belletjes. Met hun prachtig beschilderde gezichtjes, voor de dametjes fleurige lintjes in de haren en in de hand zwaaiend de narrenstaf met belletjes en de beeltenis van een narrengezichtje.

Deze narretjes vormen de vrolijke noot, zijn een aanwinst en geven uitstraling aan de schutterij, verschillende narretjes zijn doorgegroeid en behouden gebleven voor de schutterij, zij bekleden nu een functie in een ander onderdeel.

 

Huidige Narretjes

 

  • Evy Wegman
  • Sharon Jansen
  • Kyan Stuart