Home » Onze Schutterij » Kruisboogcorps

Geschiedenis Kruisboog

 

Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de kruisboog, het heeft een lange en uitgebreide geschiedenis. In China was de kruisboog in 200 voor Christus al goed ontwikkeld, zoals blijkt uit vondsten van geavanceerde bronzen trekkersmechanismen. Romeinse kruisbogen waren versierd en goed ontworpen, terwijl de West-Europese bogen van 600 jaar later, bestond uit vrij ruw afgewerkte stukken hout. Kruisbogen werden veel gebruikt tussen 800 en 1500 na Christus en was een populair oorlogswapen. Omstreeks 1400 veranderde het ontwerp, er werd een kolf tegen de schouder geplaatst om nauwkeuriger te kunnen richten. Een bekend kruisboogschutter uit deze tijd is de legendarische Willem Tell. De kruisboog werd vooral gebruikt bij de verdediging van forten of versterkte plaatsen zoals burchten en schepen. De ontwikkeling van het wapen droeg in grote mate bij in de kennis van materialen en aerodynamica van de pijl. Kruisboogmakers ( arbalestmeesters ) maakten tegen 1600 prachtige kruisboogkolven. De kruisboog is geen complex wapen, wel een boog die te sterk is om zonder enige hulpstukken te worden gespannen, het wordt haaks gemonteerd op een houten of metalen lat, de pees wordt op een bepaalde manier opgespannen, wordt vastgehouden en vervolgens gelost. Een gleuf in de boog geleidt de pijl, de pees wordt gemaakt van sterke vezels die weinig neiging tot rafelen hebben, de kruisboog heeft verder een trekker, Leonardo da Vinci ontwierp vele complexe trekkersmechanismen voor kruisbogen en kwam uiteindelijk uit op een gevoelige trekker die met zeer weinig kracht kon worden gelost.

 

De huidige kruisboog

 

Op vrijwel alle punten is de kruisboog verfijnd en de moderne kruisboog lijkt in niets op zijn middeleeuwse voorganger, de huidige kruisbogen hebben boogstaven van staal, aluminium of moderne composietkunststoffen en halen pijlsnelheden van meer dan 100m/s op het moment dat de pijl de boog verlaat en met telescoopvizier tot uiterste precisie kan richten. Een uitdagende combinatie: de kruisboog opspannen, de pijl aanleggen en richten, dan de adem even inhouden en schieten. Het huidige gebruik van de kruisboog heeft niets van doen met het gebruik in vroegere tijden, in Nederland wordt de kruisboog gebruikt voor het sportschieten. Kruisboogschieten is wellicht de moeilijkste tak van de schutterij. Bij het kruisboogschieten zijn de kruisbogen privé bezit, het is regel dat een kruisboogschutter een eigen wapen bezit, deze wapens beschikken dan ook over eigen kenmerken en zijn persoon gericht gemaakt. Wanneer een kruisboog handgemaakt gereed is, hangt daar een prijskaartje van 700,00 tot 2500,00 euro aan. Tijdens kruisboog wedstrijden is het doel om met een bepaald aantal schoten zoveel mogelijk punten te verzamelen, de Giesbeekse kruisboogschutters schieten traditioneel de 10 meter discipline en worden in klasse ingedeeld, bij onderlinge competities en tijdens de districtswedstrijden ( binnen Gelderland ) ontvangt men 10 kaarten, men kan 6 tot 10 punten op een kaart schieten met een totaal maximum van 200 punten, maar dan behoor je tot de top. In Giesbeek zijn schutters die toch 198 – 199 punten schieten, zijn dan ook professioneel gekleed in lederen jack en handschoenen, wat toch stabiliteit aan het lichaam geeft tijdens de kruisboog wedstrijden. Leden van de NKB ( Nederlandse Kruisboog Bond ) en tot de top in hun klasse behoren, kunnen aan landelijke wedstrijden deelnemen om de strijd aan te gaan “ Koning de Koningen “en zich als “Marathon schutter “ zijn  discipline te laten zien, dit mag gezien worden als topsport.

 

Het  Kruisboogcorps

 

Het huidige kruisboogcorps is opgericht 1986, in dat jaar kwam het corps geüniformeerd op de weg. Maar de kruisboogsport is gestart in 1983, met enkele eigen gemaakte wapens en  omdat er geen eigen locatie bestond, werd er geschoten in de doe het zelf winkel van Johan Ebbers,  er werd plaats gemaakt tussen de stellingen, waar men met de nodige 10- meter afstand kon schieten, hier is men gestart met ongeveer 10 kruisboogschutters. In de winkel heeft het kruisboogschieten plaats gevonden totdat de Schutterij in 1993 in samenwerking met Drum en Showfanfare een Clubgebouw is gebouwd, waar de schutters een eigen schietaccommodatie met automatische banen kon betrekken om de schietsport uit te oefenen. Het geüniformeerde kruisboogcorps bestaat uit 10 personen, zij nemen deel aan het bezoeken van concoursen, daar wordt gestreden in de schietsport in corpsverband en individueel tussen de deelnemende schutterijen, het Giesbeekse kruisboogcorps heeft vele prijzen tijdens de concoursen gewonnen, zowel per corps als individueel.  Wil men meer over de kruisboogsport weten, ga naar schietsport.

 

Huidige Kruisboogcorps

 

  • Willem Gerritsen Commandant
  • Frans Wieggers
  • Jan van Haren
  • Harry Oostland
  • Anton Hetterscheid
  • Dirk Hogeweg
  • Jeffrey Tiecken
  • Simon Janssen
  • Pieter van Haren
  • Sjoerd Berends