Home » Onze Schutterij » Kanonniers

Het kanon

 

Kanon is de verzamelnaam voor een stuk geschut dat een projectiel in een nagenoeg rechte baan op het doel afschiet. Een kanon bestaat uit een schietbuis, een onderstel ( affuit )  en richtmiddelen, een kanon is een vuurmond, het projectiel wordt afgeschoten door middel van kruit, dat wordt ontstoken. Afhankelijk van de manier waarop het kanon wordt geladen, spreekt men over voorladers dan wel achterladers. Bij de voorlader worden achtereenvolgens het kruit, een prop en het projectiel via dezelfde opening geladen als waaruit het projectiel wordt afgevuurd. Bij achterladers kan een granaat met huls, ontsteker en kruit , via de achterzijde worden geladen. De oudere kanonnen zijn voorladers, pas aan het eind van de negentiende eeuw was men in staat om een sluitmechanisme aan de achterzijde van de schietbuis te construeren dat in staat was om de krachten te doorstaan die optreden tijdens het afvuren.  Het moderne kanon is omstreeks 1350 in Italië uitgevonden,  dankzij de uitvinding van het buskruit in China, dit is destijds door ontdekkingsreizigers naar Europa meegebracht. In China was het gebruik van buskruit voor vuurwapens al sinds de 10e eeuw bekend, maar voor kanonnen was er weinig emplooi, Karel VIII van Frankrijk was een van de eerste die met succes kanonnen gebruikte, een vroege vorm van het kanon is de “ bombarde “.  Tot in de tweede wereldoorlog was het kanon een belangrijk wapen, forten en vestigingen van oude kastelen waren geen veilige schuilplaats meer voor ridders en lokale heersers na de introductie van het kanon.

 

De Kanonniers

 

Tijdens het 100- jarig bestaan in 1993 is de Schutterij uitgebreid met het onderdeel  Kanonniers. De kanonnen zijn door leden en met hulp van een smid geproduceerd,

deze kanonnen zijn in messing gedraaid, naar een oud scheepsmodel en worden vervoerd per affuit, naar oud model zelf gesmeed en gemaakt, zie foto’s geboorte kanon. Het kruit van de kanonnen wordt door de kanonniers gewogen en ingedraaid, zodat men de sterkte van het schot kan bepalen. De kanonniers verzorgen niet alleen de saluutschoten, maar onderhouden ook het kanon, zo wordt voor en na ieder optreden het kanon zorgvuldig gepoetst, de schietloop gereinigd, om zo het kanon weer zorgvuldig te stallen tot een volgend aantreden. Ook kunnen de kanonniers ingehuurd worden om tijdens bijzondere gelegenheden saluutschoten te lossen, zo ook in de Giesbeekse haven in aanwezigheid van minister Erica Terpsta, zo zet Giesbeek zich op de kaart.

 

Huidige Kanonniers

 

  • Leon Jansen
  • Dietman Huber
  • René Tiecken
  • Peter Witjes